Τριανταφυλλιά – Περιποίηση και συντήρηση όλο το χρόνο

Ο καινούργιος χρόνος «μπήκε» με χιόνια και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσουμε τον κήπο μας για την επόμενη Aνοιξη. Οι τριανταφυλλιές μας μπορούν να γίνουν τα πιο όμορφα στολίδια του, με τα φωτεινά χρώματα και το λεπτό τους άρωμα, αρκεί να τις φροντίσουμε σωστά.
Παρακάτω θα σας αναφέρουμε τις εργασίες που απαιτούνται για τη φροντίδα των τριανταφυλλιών, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας και την κάθε εποχή του έτους.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Από το τέλος Ιανουαρίου και μετά ξεκινάμε το κλάδεμα, κυρίως στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Περισσότερες πληροφορίες για το κλαδεμα της τριανταφυλλίας θα βρείτε στο αντίστοιχο άρθρο μας για το μήνα Φεβρουάριο (Κλάδεμα τριανταφυλλιάς τον χειμώνα)
Φύτευουμε γυμνόριζες τριανταφυλλιές στα σημεία που θέλουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, εκτός από τις ημέρες με ισχυρό παγετό και χιόνι (κάτω των -2οC), ελέγχοντας παράλληλα το έδαφος ώστε να μην είναι λασπώδες. Κατά την φύτευση χρησιμοποιούμε πάντα οργανική κομπόστα ή οργανικό βιολογικό λίπασμα, ανακατεμένο με το χώμα του εδάφους. 
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Συνεχίζουμε τη φύτευση των γυμνόριζων ή τριανταφυλλιών που είναι σε γλάστρα και το Φεβρουάριο, εκτός από τις πολύ κρύες ημέρες. Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές αρχίζοντας από τις αναρριχώμενες κι συνεχίζοντας με τις θαμνώδεις. Αν επικρατούν συνθήκες παγετού μεταθέτουμε το κλάδεμα για αργότερα, φροντίζοντας όμως να μην έχουν φουσκώσει οι ανθοφόροι οφθαλμοί (στις πολύ κρύες και ορεινές περιοχές το κλάδεμα πρέπει να γίνει το Μάρτιο).
Μετά το κλάδεμα ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό ή κάποιο άλλο σκευάσμα με χαλκό, για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες του ξύλου. Ραντίζουμε επίσης με θερινό πολτό τις ημέρες με αυξημένη θερμοκρασία, για προστασία από την ψώρα – κοκκοειδή. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό, αν ήδη υπάρχει προσβολή. Σκαλίζουμε και διαμορφόνουμε λάκκους στη βάση τής κάθε τριανταφυλλιάς και «αερίζουμε» τις ρίζες, τρυπώντας με πιρούνα το χώμα, σε απόσταση 20-30 cm από τον κορμό. Ενσωματώνουμε οργανική κομπόστα ή χωμενένη κοπριά στο λάκκο κάθε τριανταφυλλιάς.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Ολοκληρώνουμε τη φύτευση των τριανταφυλλιών νωρίς το Μάρτιο, κυρίως στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Ποτίζουμε καλά σε τακτά χρονικά διαστήματα, αν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Λιπαίνουμε με οργανικό ή οργανοχημικό λίπασμα τις παλιές φυτεμένες  τριανταφυλλιές. Προς το τέλος Μαρτίου, κάνουμε τον πρώτο προληπτικό ψεκασμό για το ωίδιο (θειαφασθένια), μόλις τα νέα φύλλα της τριανταφυλλιάς αποκτήσουν μήκος 1-3 cm.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Καθαρίζουμε και σκαλίζουμε γύρω από κάθε τριανταφυλλιά και προσθέτουμε ξανά σε μικρότερη δόση χωνεμένη κοπριά ή λιπάσμα. Αρχίζουμε το τακτικό ποτίσμα, ειδικά εάν δεν έχει βρέξει, με ιδιαίτερη προσοχή στις νεοφυτεμένες τριανταφυλλιές. Θειαφίζουμε με θειάφι ή θειοχαλκίνη, όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 20-25οC έστω και για λίγες ώρες την ημέρα, για προστασία από το ωίδιο. Καταπολεμούμε μελίγκρες και άλλα έντομα που πιθανόν να εμφανιστούν με βιολογικά ή χημικά εντομοκτόνα και ελέγχουμε και για άλλες μυκητολογικές ασθένειες που καταστρέφουν τα τριαντάφυλλα, όπως η σκωρίαση.
Το μήνα αυτό αρχίζουν να ανθίζουν οι τριανταφυλλιές, στις νότιες και ζεστές περιοχές.
ΜΑΪΟΣ
Ο Μάιος θεωρείται ο μήνας των τριαντάφυλλων. Μπορούμε να φυτέψουμε νέες τριανταφυλλιές από γλάστρα, τις οποίες θα προμηθευτούμε από φυτώρια ή γεωπονικά καταστήματα, οι οποίες είναι συνήθως ανθισμένες. Ποτίζουμε περισσότερο και με μεγαλύτερη συχνότητα, καθώς υπάρχει αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας. Διαλέγουμε τα καλύτερα τριαντάφυλλα για το βάζο μας, αραιώνοντας και βελτιώνοντας το σχήμα του φυτού. Κόβουμε σχολαστικά τα τριαντάφυλλα που έχουν απανθίσει. Λιπαίνουμε κάθε 15-20 μέρες σε σύνθετα υδατοδιαλυτά λιπάσματα τύπου 20-20-20 για σχηματισμό νέων τριαντάφυλλων και μεγαλύτερη ανθοφορία. Συνεχίζουμε την καταπολέμηση των εντόμων όπως και τον Απρίλιο εάν χρειαστεί.
ΙΟΥΝΙΟΣ – ΙΟΥΛΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Οι τριανταφυλλιές το Καλοκαίρι αναπτύσσονται γρήγορα και συνεχίζουν να ανθοφορούν. Ποτίζουμε καθημερινά και σκαλίζουμε τους λάκκους, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αποφεύγουμε τη λίπανση με θερμοκρασίες άνω των 35 οC. Προστατεύουμε τα φυτά από ψώρες και κοκκοειδή με θερινό πολτό, ψεκάζοντας προληπτικά ανά 20-30 μέρες. Απομακρύνουμε τα ξερά άνθη και  φύλλα που έχουν μείνει χαμηλά στα κλαδιά.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Μετά από Καλοκαίρι ιδιαίτερα ζεστό, οι τριανταφυλλιές που είναι ταλαιπωρημένες, αρχίζουν να ανακάμπτουν, ειδικά αν τις ποτίσουμε τακτικά και προσεκτικά, προσθέτοντας ταυτόχρονα κάποιο κατάλληλο κοκκώδες βιολογικό λίπασμα. Θα παρατηρήσουμε τότε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η ανθοφορία τους θα είναι εντυπωσιακότατη. Αυτό το μήνα κάνουμε το τελευταίο σκάλισμα και καθάρισμα του χώματος. Μπορούμε επίσης να πραγματοποιήσουμε το σχεδιασμό νέων παρτεριών και μεγαλύτερων αλλαγών στον κήπο.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Είναι ο μήνας που αρχίζουμε την προετοιμασία του εδάφους μετά τις πρώτες βροχές. Οργώνουμε, φρεζάρουμε ή σκαλίζουμε το χώμα με φαρδιά τσάπα. Προσθέτουμε κοπριά, οργανική κομπόστα ή τύρφη στους λάκκους όπου θέλουμε να φυτέψουμε. Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει λιπαίνουμε τα φυτά μας με σύνθετο λίπασμα, που θα τους εξασφαλίσει «τροφή» για όλο το Χειμώνα. Εάν οι τριανταφυλλιές συνεχίζουν να ανθίζουν, τις ποτίζουμε περίπου 2 φορές τη εβδομάδα και ελέγχουμε τα φύλλα για τυχόν δευτερογενή προσβολή απο ωίδιο ή σκωρίαση. Απομακρύνουμε όλα τα ξερά πεσμένα φύλλα που βρίσκονται κοντά στο κορμό των φυτών.   
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Πραγματοποιούμε τις νέες φυτεύσεις ή βάζουμε καταβολάδες. Είναι γεγονός πως οι τριανταφυλλιές που θα φυτευτούν το Φθινόπωρο και στις αρχές του Χειμώνα, θα δώσουν πρωιμότερη και αφθονότερη ανθοφορία την επόμενη Ανοιξη. Προετοιμάζουμε το εδάφος με προσοχή σκαλίζοντάς το, ώστε να μην λασπώνει εύκολα τις βροχερές μέρες. Αφαιρούμε τα τελευταία ξερά απανθισμένα τριαντάφυλλα και μειώνουμε το ύψος των θάμνων, εφόσον υπολογίζουμε πως έχει τελειώσει οριστικά η ανθοφορία τους. Στις νοτιότερες και πιό ζεστές περιοχές, αφαιρούμε μόνο τα απανθισμένα κλαδιά, καθώς οι τριανταφυλλιές συνεχίζουν την ανθοφορία τους και μέσα στο Χειμώνα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΩΝΑ